Shampoovrij: de werkwijze!

Hier is de werkwijze om over te schakelen naar een leven zonder shampoo!

Gedaan met ontelbare keren je haar te wassen, om de dag erna opnieuw vast te stellen dat het wéér gewassen moet worden. Gedaan met chemicaliën in je haar, die de natuurlijke balans alleen maar verstoren.

Wil je hiermee aan de slag? Ik zou aanraden om alles goed te lezen en hierbij heb ik al enkele tips:
1. Heb je gekleurd haar? Tracht dit eerst te laten uitgroeien omdat er anders onnatuurlijke zaken blijven binnenkomen. Ik vermoed dat de kans groot is dat het langer kan duren vooraleer je lichaam zelf zijn eigen ritme te pakken krijgt omdat het continue “verstoord” wordt.
2. Plan de start van de laatste dag dat je je haar zou wassen met shampoo.
3. Eet zo natuurlijk mogelijk! Liefst al enige tijd op voorhand, maar als je echt al wil starten dat kan het eten van meer natuurlijke voeding een zeer gunstige invloed hebben. Vermijd zoveel mogelijk suikers, vetten, gefrituurd eten, sauzen, kunstmatige toevoegingen of verpakkingen die vol staan met allerlei benamingen die je niet kent

 

 

Benodigdheden die je best in huis haalt:

 • een borstel gemaakt van natuurlijk everzwijnhaar   (kijk onderaan waar je dit kan kopen)
 • appelazijn (als “conditioner”)
 • er wordt ook natrium bicarbonaat (zuiveringszout) aangeraden, maar hiermee heb ik heel slechte ervaringen omdat dit naar mijn mening een té sterk product is voor ons lichaam.
 • Ik gebruik soms mineraalzout dat ik eigenlijk in bad doe om ontspanning in de spieren te verbeteren. Dit zout zorgt ook voor een drogend effect van je haar, maar dit zou ik niet elke keer gebruiken. Van dit zout dien je maar zeer weinig in een bekertje te doen (hooguit een paar gram) en dan helemaal bijvullen met water.
 • een sterke douchestraal*

Je startdag bepalen

Door je startdag te plannen, kan je veel ergernissen voorkomen. Want dat moet ik eerlijk zeggen… het begin kan hard zijn… niemand vind het fijn om met een vettige haardos rond te lopen… Maar… volgens mij zijn ook hier oplossingen voor! Misschien ga je binnenkort met vakantie of ben je enige tijd thuis van het werk. Dit is een ideale moment om hiermee van start te gaan (zeker als je beroepen hebt waarbij klantencontacten centraal staan, is dit vaak toch in onze maatschappij een “not done”).

Zorg er ook voor dat je ongeveer de komende 3 à 4 weken niet naar een groot feest moet waarvan je van jezelf weet dat je u lastig zou voelen.

Ik ben ermee gestart toen ik voor 6 weken naar Bali trok. Een ideale moment… niemand kent me daar, mijn haar zat toch altijd bij elkaar omdat het zo warm was en het onderscheid tussen nat haar (net uit het zwembad look) of vet haar dat vaak ook wat nat was omdat het er niet goed droogt, is dan nauwelijks te merken. 

Na het plannen van je dag kan je starten als die dag er is!

Werkwijze:

 • Begin met je haar vettig te laten worden en tracht dit zo lang als mogelijk vol te houden.
 • Als je een douche neemt, dan hou je best zoveel als mogelijk je haar bij elkaar zodat het droog blijft.
 • Ik “waste” mijn haren voor de eerste keer in water na ongeveer een anderhalve week.
 • Vooraleer je ze voor de eerste keer wast, ga je best met je handen goed over je hoofdhuid terwijl je haren nog droog zijn. Zo schrub en wrijf je eigenlijk de talg los.  Dit kan het beste als je met je hoofd naar beneden gaat hangen zodat je haren los komen te hangen. Persoonlijk vond ik dit gedeelte altijd het minst prettig, maar ja, je moet er iets voor over hebben zeker ;-)?
 • Na het losschrubben ga je uw haren “wassen” met water. De talg die je zonet hebt losgewreven, wordt dan door het water meegenomen.
 • Dit kan je nog versterken door het in de douche zelf te kammen met je borstel.
 • Zorg er ook goed voor dat je alle delen van je schedel hebt gehad. Dit kan je doen door je haar in stukken te verdelen en omhoog te houden en goed te kammen vanaf de hoofdhuid per stuk.
 • Hierna kan je eventueel het mineraalzout (opgelost in een bekertje water) over je haar gieten.
 • Eventueel kan je naspoelen met verdunde appelazijn. Doe 1 deel water samen met 1 deel appelazijn. Dit is dan je “conditioner” en geeft wel een fijner gevoel achteraf en geeft mooier resultaat dan dat je het niet doet.
 • Zorg ervoor dat je goed naspoelt met een harde douchestraal. Ook is het belangrijk om dan met de straal tussen gedeeltes van je haar te gaan (als je enkel bovenaan het water erover giet, dan wordt de talg uit de onderste laag niet weggespoeld).
 • Na het wassen is het vooral borstelen, borstelen en nog eens borstelen… je borstel zal in het begin helemaal wit zien van de talg. Die borstel kan je dan uitspoelen onder water.
 • Ook de dagen erna zal je veel moeten borstelen. Bij elke borstelbeurt zorg je ervoor dat het talg vanaf de hoofdhuid naar beneden wordt gebracht en de talg zorgt voor een natuurlijk beschermlaagje voor je haar, dat op die manier verspreid wordt.
 • Wacht opnieuw zo lang mogelijk met “wassen” en herhaal dus heel het bovenstaande traject. Na een tijd zal je hier verbetering in vinden.

Hou zeker de komende weken deze blog in de gaten want ik zal hier nog extra artikels over schrijven.

Alvast veel succes! Je lichaam zal je dankbaar zijn :-).

*Ik haal het spaargedeelte uit mijn spaardouchekop als ik ga wassen. Op die manier heb je een hardere straal en kan er meer talg verwijderd worden door het water.


Deel op:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *