Over Ellen

Enkele jaren geleden stapte ik als twintiger uit het ziekenhuis met een etiket van een chronische ziekte, genaamd Fibromyalgie en Spasmofilie, varianten van het Chronisch Vermoeidheidssydroom), of ook wel weke-delen reuma en autonome dysfunctie van het zenuwstelsel genoemd.

Ik stond er in een zwak lichaam vol pijn. Onzichtbaar voor de buitenwereld, maar zo voelbaar en levensingrijpend.

Vandaag staat ditzelfde lichaam er met vooral vertrouwen in ons zelfhelend vermogen en de impact die we met onze leefstijl & mindset uitoefenen op ons lichaam…. en ben ik klaar om al mijn kennis en levenservaringen te delen met anderen in hun zoektocht naar meer balans.

Een klein levensverhaal om te laten zien dat er altijd mogelijkheden zijn om je lichaam in balans te brengen….

Naar aanleiding van mijn eigen ervaring omtrent hooggevoeligheid, fibromyalgie en spasmofilie, ben ik stap voor stap een nieuwe weg ingeslagen…  

Ik stapte uit het ziekenhuis met een “chronisch” etiket fibromyalgie en spasmofilie en zag een energiek normaal leven aan mijn neus voorbij gaan. Alsof de grond onder mijn voeten werd gehaald en er letterlijk werd gezegd dat je met dit lichaam, dat aanvoelde als van een 80-jarige, verder moest.
Hier lees je alle klachten waarmee ik te maken had. 

Met mijn verhaal wil ik je laten zien dat ons lichaam sterker is dan we ooit hadden kunnen geloven. Mits je jouw weg naar balans hebt gevonden, want elk lichaam is anders en het is de kunst om net jouw aanpak te vinden.

Hoe het begon en de impact van eerdere ziektes en infecties.
Mijn immuunsysteem werd goed aangetast door klierkoorts op 14-jarige leeftijd. Sindsdien begon een vermoeidheid die verergerde na een hersenvliesontsteking enkele jaren later. Mijn batterij van levensenergie stond toen letterlijk op 0. Het was al langer duidelijk dat er een bepaalde hooggevoeligheid in mijn zenuwstelsel zat. 

Sindsdien voelde ik dat mijn immuunsysteem een serieuze aantasting had gekend en het was moeilijk om te geloven dat ik ooit bevrijd zou zijn van de periodes van grote vermoeidheid en vooral van de vele lichamelijke klachten die er stilaan inslopen.

Maar eerlijk.. ik luisterde niet naar de signalen van mijn lichaam. Bleef altijd doorzetten, bleef alles perfect willen doen, wist op den duur niet meer wat echte ontspanning was en vond die kwaaltjes na een tijd maar “normaal”. 

Klachten waar geen medisch aantoonbare reden werd gevonden.  Volgens de artsen moest ik hier maar gewoon mee leren leven en “zou het wel eens overgaan”. Lichamelijke klachten die jarenlang aansleepten, met ups en downs, gingen enkele jaren geleden plots naar een dieptepunt na een simpele infectie op mijn luchtwegen. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen…

Mijn lichaam was volledig in onbalans…
Vermoeidheidsaanvallen, helse spier- en gewrichtspijn, autonome dysfuncties, concentratiestoornissen, gevoelens van beestjes in mijn benen, lekkende darm en verlammingsverschijnselen traden op. Op sommige momenten was een rolstoel onvermijdelijk als ik toch even een uitstap wou maken.

Opnieuw krijg je bij de dokter te horen dat je hier maar mee moet leren leven. Maar als twintiger leven met een lichaam dat aanvoelde als van iemand die 80 jaar is, stond niet in mijn woordenboek. 
Er werden pijnstillers/slaapmiddelen aangeboden die ik 2 maanden heb ingenomen. Maar er was een tendens zichtbaar dat mijn lichaam steeds meer gewend werd aan deze pijnstilling.

Ik besloot de pijn in de ogen te kijken en verder te gaan zonder pijnstillers, maar alternatieven te zoeken in de alternatieve geneeskunde.

De oplossing die ik zag…
Het enige dat je dan kan doen is terug beetje bij beetje in balans trachten te komen.

Ik besefte hoe moeilijk het was om uit dit dal te klimmen, maar door te blijven geloven in een moment dat ik deze pijnen achter me kon laten, kwam ik door veel lichaamswerk, lichaamsbewustzijn, kinesitherapie, mijn zielenpad te volgen en een aangepaste levensstijl stilaan meer en meer in balans.

Ik startte uiteindelijk met allerlei workshops en opleidingen, om meer inzicht te krijgen in het menselijk lichaam en in de invloeden van emoties, voeding, stressbeheersing en gedachtepatronen op het lichaam.

Deze opleidingen volgde ik in eerste instantie om mezelf verder op het juiste pad naar balans te brengen en om zelfbehandelingen toe te passen, maar stilaan begon ik te merken dat veel mensen zoekende zijn naar meer balans in lichaam en geest én dat ik hen daarbij kon ondersteunen. 

“Ik hoop jou met mijn verhaal te inspireren.
Om de moed nooit op te geven, hoe zwaar je toestand ook is.
Om te blijven geloven in verbetering.
Want volgens mij is er altijd ergens een weg naar meer balans.”

Vooraleer ik het goed en wel besefte, ontstond er plots een praktijk. Gewoon door oefenmomenten in te lassen naar aanleiding van mijn opleidingen. 

Ik ga dan ook graag mee met de flow dat zich aanbiedt en ik laat het organisch groeien. Het is fantastisch te mogen zien en ervaren dat ik anderen in hun weg kan bijstaan.

Dat ik mijn ervaringen intussen met veel liefde en passie kan doorgeven. Dat ik anderen mag ondersteunen in hun fysiek, innerlijk en spiritueel groeiproces. Om hun gezondheid te verbeteren, meer energie te voelen en vooral… meer in hun eigen kracht te komen. Om hun innerlijk groeiproces de ruimte te geven dat het verdient en hierin te ondersteunen.

Meer vreugde en liefde voor jezelf.
Terug dichter bij je natuurlijke staat van mens zijn.
Terug LEVEN in plaats van OVERLEVEN.
Het leven leven dat je verdient!

Dankjewel
Momenteel ben ik zo dankbaar voor de gegeven pijn… zonder pijn had ik nooit beseft op welk mooi levenspad ik zou kunnen wandelen, waarvoor ik zoveel weerstand voelde en in het begin niet kon begrijpen dat hier zoveel moois aan zou zitten… dankjewel lichaam…. dat jij ten minste zo slim was om onderuit te gaan zodat ik niet anders kon dan mijn leven te herbekijken… 

Veel liefs,

Ellen


Hoe mijn herstelproces verder verloopt…

Terug leren fietsen op eigen kracht
Na bijna 2 jaar in heel erg goede conditie te zijn, besloot ik dat het tijd was om structureel meer aan mijn spieren te werken. Ik startte in de zomer van 2017 met oefeningen om mijn spieren terug aan te sterken, maar dit ging erg moeizaam. Mijn lichaam kwam onmiddellijk in stress-toestand door enkele malen een bepaalde spiergroep aan te spreken in een oefening. De spasmofilie was duidelijk nog aanwezig.

Ik moest opnieuw mijn nieuwe grenzen verkennen (want zo gaat dat als je lichamelijk vooruit gaat) en deed een stap achteruit. Ik besloot eerst terug te leren fietsen zonder batterij, terug leren trappen lopen om dan uiteindelijk, 5 maanden later, te beginnen met sportlessen om verder aan mijn conditie te werken. 

Ik bouwde het langzaam op, met soms zelfs maar 15 minuten meedoen op een hele les. Maar ook dat bleek teveel en bleek een brug te ver.

Een mix van diverse factoren, zoals voornamelijk het sporten dat mijn orthosympatisch zenuwstelsel activeerde, een ander werkritme met langere periodes computerwerk (die vanaf toen elke avond hoofdpijn gaven), de extreme koude waarvoor ik zo gevoelig ben, een doos dat in mijn nek viel (en als een aanslag op mijn zenuwstelsel voelde) en een intensievere emotionele periode die ik doorging om op een dieper niveau te herstellen van mijn fibromyalgie,… zorgden voor een combinatie van teveel factoren die mijn fysieke stressniveau in een sneltempo deden stijgen. 

En toen trok mijn lichaam aan de alarmbel
Na 3 weken heel weinig pc-gebruik, zat ik op een dag terug een hele dag achter de computer op mijn werk. Ik voelde snel aan mijn hoofd dat er een gigantische spanning werd opgebouwd, maar ik bleef volhouden en doorwerken. Gedurende heel de avond geraakte ik mijn bed niet uit van de pijn.

De dag erna ging ik opnieuw werken, want toegeven aan deze zwakte in mezelf kon ik toen blijkbaar niet.En dan neemt het lichaam het blijkbaar over…mijn zenuwstelsel geraakte plots totaal van de kaart. Na 2 uur achter de computer kon mijn lichaam het niet meer houden van de pijn en inwendige spanning. Er knapte iets vanbinnen, dat was duidelijk…

Sindsdien zijn de symptomen van mijn hersenvliesontsteking, spasmofilie en klierkoorts blijkbaar terug geactiveerd. Het goede nieuws is echter dat veel symptomen van mijn fibromyalgie niet meer doorkomen (dankzij zoveel kinesitherapie, shiatsu, aangepaste voeding en leefstijl), maar de communicatie tussen mijn zenuwen en hersenen zit opnieuw mank. 

Hyperactieve zenuwbanen & mijn ziekteverleden herbeleven
Het voelt aan dat ik nu mijn ziekteverleden herbeleef. Nu blijkt dat mijn zenuwbanen hyperactief zijn en dit is duidelijk voelbaar. Momenteel is niets meer vanzelfsprekend. Goede en minder goede momenten wisselen elkaar af, nadat ik de voorbije maanden een grote winterslaap deed.

Elke activiteit dient te worden afgewogen op vlak van prikkelniveau, duurtijd & impact op mijn zenuwstelsel en gevoelswereld. Zo kwam ik er achter dat ook het nemen van een warm bad al genoeg was om mijn zenuwstelsel van de kaart te brengen. 

De impact op mijn leven… 
Computerwerk en autoritten van meer dan 20 minuten blijken weer enorme triggers te zijn voor onhoudbare hoofdpijnen & vermoeidheidsaanvallen. Wat is dat trouwens toch met die elektrosmog? Een onderwerp waarin ik me verder zal verdiepen…

Hierdoor bekijk ik mijn leven, dagindeling en gezondheid momenteel op een dieper niveau en ben ik een nieuwe therapie, Body stress release, gestart om rechtstreeks op het centrale zenuwstelsel te werken. 

Maar ook dit gaat met ups en downs… Omdat men op het zenuwstelsel werkt, werd dit hyperactiever dan ooit.  Ok, eerlijk, het haalt me even helemaal overhoop.

Opnieuw omgaan met verlammingen en zoveel andere ongemakken
Omdat ik steeds een laag dieper in mijn herstelproces kom en het celgeheugen hierdoor geactiveerd wordt. Niet fijn om opnieuw die verlammings- en pijnaanvallen, spastische spiersamentrekkingen en emotionele zaken van vroeger e.d. te ervaren, maar zo nodig om alles te lossen wat mijn lichaam heeft opgeslagen.

Terug balans maken met de wijsheid van ons lichaam
Ondertussen weet ik echter wat mijn lichaam nodig heeft en voel ik dat ik niet meer bang hoef te zijn. Ik stelde mijn voeding nog extra bij en kan met de kennis die ik vanuit mijn shiatsu heb, veel zelf ondersteunen. Ik heb, misschien net zoals jij, al vele watertjes doorzwommen. En ik ben ervan overtuigd dat ik hier ook weer door geraak. 

Balans maken heeft tijd en aandacht nodig en gebeurt niet alleen op fysiek niveau, maar ook op emotioneel, mentaal, sociaal en ook op energetisch vlak.

Belemmerende overtuigingen die me vasthouden in mijn ziekte, mijn perfectionisme drang en het blijven volhouden van dingen waarbij ik mijn lichaam forceerde, verdwijnen steeds meer en meer. Maar dit vraagt tijd en bewustwording. 

Daarom, ook al voelt deze periode nu zo moeilijk en zwaar aan, het is wat we er zelf van maken. 
Ik zie het dan als een mooie leerschool, omdat ik weer zoveel extra bijleer over de diepere lagen van ziektes en van mezelf… en omdat dit de enige manier is om op dit diepe, structurele niveau te kunnen herstellen. 

Ik ben ervan overtuigd dat ik dankzij dit verdere herstelproces de beste versie van mezelf kan worden. Dichter dan ooit in contact met mijn zielsmissie en mijn authentieke ik. 

Ik hoop jou hiermee te inspireren…omdat iedereen zijn eigen gezondheid in handen kan nemen! Ook jij ;-).

Liefs,

Ellen

Ps: Schrijf je  hier  in als je op de hoogte wenst te blijven van mijn ervaringen, tips & events, of volg mij via mijn facebookpagina. Want alles wat ik leer kan ik met jou delen! 
Maar… alles op het tempo van mijn lichaam… daarom is er een wijziging in de agenda, zodat ik enkel nog de events organiseer die momenteel helemaal haalbaar zijn. 


Ik heb veel tips te delen die je stelselmatig op deze blog zal zien passeren! 
Heb je behoefte aan ondersteuning, in groep of individueel?
Aarzel niet me te contacteren voor een individuele afspraak of kijk in de agenda voor alle data van groepsmeditaties, workshops,…

Schrijf je onderaan in op mijn maandelijkse nieuwsbrief om nieuwe artikels, tips & data te ontvangen!

 

Misschien zijn deze events ook interessant voor jou? 

 


Deel op:


2 thoughts on “Over Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *