Extra tips voor een shampoovrij leven!

Extra tips voor een shampoovrij leven!

Ben jij al aan de slag gegaan om de shampoo voor eeuwig en altijd te bannen uit je leven?  Zodat je haardos echt zijn natuurlijke gang kan gaan? Dat het telkens opnieuw enkel en alleen door water terug “gewassen” is? Hier lees je meer tips over mijn experiment 1 jaar zonder shampoo!

Ik verneem af en toe reacties van mensen die ermee zijn begonnen. Goede dagen worden afgewisseld met minder goede dagen.

En dit is ook volkomen normaal… dus daarom even deze post: waar kan je tegenaan botsen? En wat zijn de extra tips? En wat met het sporten of overmatig zweten?

  • Week 2 en 3 zijn de meest lastige weken van heel dit proces. Dit zijn de weken dat je haar echt snakt naar reiniging en voel je duidelijk de overgang tussen het leven mét en zonder shampoo.
  • Maar geen paniek: na deze periode zal je merken dat je haar stilaan begint te wennen. Alsof je lichaam het lijkt door te hebben dat het nu aan zichzelf is en dat er geen extra middelen aan te pas komen. Dit merk je doordat je, louter door je haar met water te “wassen”, dat het na zo’n douchebeurt écht gewassen lijkt.
  • Na 4 weken kan je stilaan last beginnen krijgen van roos. Ook dit gaat voorbij na een korte tijd…

Het komt er dus op neer om door te zetten… en je zal beloond worden 😉

Extra tips: 

  • Lees zeker grondig de eerder omschreven werkwijze. Als je dit wil doen slagen, dan is het van belang om je haar niet continue met water te wassen en het zoveel als mogelijk moet borstelen.  Ook de dagen na het wassen, blijft het van groot belang om te blijven borstelen, meerdere keren per dag.
  • Ik heb ondertussen enkele verschillende borstels. Het klinkt raar, maar de ene borstel doet precies de ene dag beter werk dan een andere :-). Lees bij de werkwijze ook meer over de borstels.
  • Was je haar de 1ste weken max. 1x per week met water (en eventueel naspoelen met verdunde appelazijn)
  • Douche voor de rest met je haren bij elkaar in een speld of dotje!
  • Gebruik geen druppel shampoo meer! Jawel, ook als het even moeilijk is! Met deze methode is het alles of niets! Opnieuw je haar wassen met shampoo zorgt in 1 klap voor een onderbreking van het proces dat je misschien al weken in gang aan het zetten bent en haalt je haar opnieuw uit zijn natuurlijk ritme
  • Besef dat je voeding een groteimpact heeft. Als je vaak vettig, bewerkt voedsel of suikerrijk eet, dan zal het veel moeilijker zijn voor je lichaam om die natuurlijke balans te vinden.

Wat als je elke dag sport of overmatuig zweet? 

Het is een feit dat het lastiger is als je elke dag enorm zou zweten. Maar ook hiervan heb ik uiteindelijk niet veel hinder ondervonden, ondanks het feit dat ik meerdere keren per week in een sauna te vinden ben. Ik probeer wel in te schatten wanneer ik mijn haar echt onder de douche moet gaan steken en op die dagen neem ik dan wel eens een sauna van een hogere temperatuur, omdat het dan toch niet veel uitmaakt of ik hard zweet of niet.

Ik let er wel telkens op dat ik mijn haar bij elkaar doe in een dotje. Zodat je haar zo min mogelijk contact maakt met je huid of nek.  Hou ook steeds een handdoekje bij de hand, zodat je er snel bij bent om even met een doekje over je haargrens te gaan.

Bots je nog ergens tegenaan of wil je laten weten hoe het bij jou gaat? Laat hier of op mijn facebookpagina dan gerust een reactie achter :-).

Veel succes!


Deel op:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *